• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://twitter.com/ummiyekocak
  • https://www.instagram.com/ummiyekocak
  • https://www.youtube.com/channel/UCsDrU2A1Zgg8zdxoMN4ddbA/featured
BAHAETTİN KABAHASANOĞLU - 'YÜN BEBEK'


Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu'nun kaleminden...



Tarladan sofraya gelen ürün gibidir sanat…

Öylesine büyük bir emek gizlidir ki içinde; uykusuz gecelerden, sayısız karalamalardan, kalabalıklardaki yalnızlıklardan geriye kalandır…
Uzun ince bir yoldur, nereye götüreceğini bilemediğin, neyi niçin yaptığını düşünemediğin…
Geçtiğin yerlerdeki esintilerden alırsın, kurumuş ağaçtan, çatlamış topraktan, ağlamış çocuktan, tamtakır mutfaktan, bir sokak kedisinden…
Duramazsın artık, nerede olursan ol, başladığın işle yapışık ikiz gibisin, bir başkasına tutunmak için kendi dünyanda sıra beklersin.

Adı: Ümmiye KOÇAK…                             
Sen, onca işinin gücünün yanında tiyatroya gönül ver, Arslanköylü kadınlarla bir araya gel; evlerin salonlarını prova mekanı olarak değerlendir ve Torosların yamacında yaşayan Yörük Kadınlarının çilesini sahneye koy…

Arslanköylü bir kadın olarak tiyatroyla da yetinme, dünyanın en zor işlerinden birine giriş, YÜN BEBEK adlı filmi çekmek için kolları sıva, yollara düş…
Başta Mersin Valimiz Sayın Hasan Basri GÜZELOĞLU olmak üzere pek çok kurum kuruluşun da katkılarını alan, çalmadık kapı bırakmayan Ümmiye KOÇAK, sonunda azmin zaferiyle taçlandırdı bu koşturmayı…

14 Şubat Sevgililer Günü’nde Mersin Kültür Merkezi’ni dolduran sinemaseverler bir başarı hikâyesine de tanık oldular. Türkiye’de ve dünyada yankı uyandıran, çekimleri Toroslarda eksi 20 derecede gerçekleştirilen, tamamen köylü kadınların rol aldığı ‘YÜN BEBEK’ filminin Mersin galası, küçük Elif’in hüzün dolu hikâyesini bir kez daha hatırlattı…

Yönetmenliğini Ümmiye Koçak ve Yasin Korkmaz'ın üstlendiği filmin görüntü yönetmenliğini Kadir Baziki yaptı. ‘Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nun ödüllü ‘YÜN BEBEK’ filmi, 2 yıl sonra ilk kez Mersinli izleyicilerle buluştu.

Kadının kadına şiddetini Yörük Kızı Elif'in gözünden anlatan filmin, Torosların zirvesindeki Arslanköy'de 2012 yılının Ocak ayında çekildiğini anlatan Yapımcı Gürhan Ötün, çekimlerin 3 ay sürdüğünü, tamamen amatör oyuncuların rol aldığını ifade etti.

İlk gösterimini geçen yıl 48. Altın Portakal Film Festivali'nde yapan film, Newyork Film Festivali’nde gösterilmiş ve Yönetmen Ümmiye KOÇAK  'Yılın Avrasyalı Kadın Sanatçısı’ ödülünü almıştı.
TRT tarafından yayın hakları satın alınan filmin önümüzdeki günlerde yayınlaması bekleniyor.


Kadının kadına şiddeti” ana teması üzerine kurulu filmde izleyiciler “erkek oyuncu” göremediler. Finale doğru “Haydi Kızlar Okula” kampanyasından kesitler taşıyan YÜN BEBEK özellikle genç kızlar ve kadınları derinden etkiledi.    
                                     
Yakınları, çalışma arkadaşları Ümmiye KOÇAK’ın yaşadığı zorlukları bildikleri için mutlaka kendisiyle gurur duyuyorlardır, oyunlarını ve filmini izleyenler de…          
Torosların yamaçlarında başlayan hikâyede baharı karşılıyorsunuz, yaylaya çıkıyorsunuz, kadının kadına uyguladığı şiddetle sarsılıyorsunuz.           
En önemlisi de oyuncağın, kız çocukları için ne denli önemli olduğunu anlıyorsunuz.                                  

14 Şubat 2014 Cuma günü, “Sevgililer Günü”ne de denk getirilerek Mersin Kültür Merkezini dolduran sinemaseverlerin beğenisine sunulan film, herkesi büyüledi, gazetelerin 3. sayfalarına gönderme yaparcasına günümüze de ayna tuttu.

Yazar ve yönetmen Ümmiye KOÇAK, film konusunu ilgili mercilere ilk götürdüklerinde ellerinde beş kuruş paralarının olmadığını, pek çok kapıyı çaldıklarını anlatıyor. Çekim aşamasında bir şeyin farkına varıyor, ‘bir şey ne kadar zor olursa o kadar lezzetli oluyor’. Bir kadın olarak film çekmek nedir bilmediğini, her şeyi sıfırdan öğrendiğini, 2005 yılından beri kurduğu hayalinin  gerçekleştiğini ifade ediyor. Filmin, Amerika'dan ödül aldığını duyduğunda ise mutluluktan gözyaşlarını tutamadığını belirtiyor. Ödülü almaya gidememiş olmanın kendisini çok üzdüğünü söyleyen Koçak ‘Amerika'ya gidip o insanların neden bu ödülü bana layık gördüklerini, onların ağzından duymayı isterdim. Çünkü bu film bana göre gerçekten Anadolu kadınının gücüydü. İnsan istedikten sonra ne kadar zor olursa olsun o istediği şeyi eninde sonunda başarabilir’ diyor. 

Sahneden setlere geçen Ümmiye KOÇAK, adeta iğneyle kuyu kazarcasına büyük bir başarıya imza attı. Henüz yolun başındakilere cesaret verdi, dağ gibi biriken sorunlar karşısında pes etmek isteyenlere kendisini gösterdi.

Teşekkürler Ümmiye KOÇAK…                                                                 

Çocukların, özellikle kız çocuklarının dünyasına kapı araladığın için...                                                                                    
Öyle büyük bir “iş” çıkardın ki, yazılsa roman olur türünden…                                                     
Kalemin, lastik ayakkabıların ve şalvarınla bir markaya dönüşmek üzeresin.     
Eline yüreğine sağlık...

Amerika’dan ödüllü yönetmen için buradan sponsorların dikkatini çekiyoruz.                                                
Üretmeye devam et, zorluklardan beslendiğini biliyoruz.                                                   
Sanat rahatı sevmez, sorunlar zenginliktir” diyoruz.                                                
Oyun yaz sahneye koy, senaryo yaz kamera arkasına geç, senden yeni eserler bekliyoruz.

Ümmiye KOÇAK; Mersin olarak, Türkiye olarak seninle gurur duyuyoruz.  
-
Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu


  
5286 kez okundu

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam109
Toplam Ziyaret486704
Etkinlik Takvimi